Free Spirit Life

“Igazi” olasz pizza receptem

Elsősorban az “uramnak” készülnek az efféle finomságok, ám egy-egy szeletre én is elcsábulok, hisz meg kell kóstoljam, mit alkottam. 🙂 Most sem maradt el a kis kihágásom és mondhatom: mennyei lett!

Egy jó pizza receptje igen egyszerű, nem kell túlgondolni a dolgot. Az igazi, olasz pizzatészta nem tartalmaz mást, mint a liszt-víz-olívaolaj-élesztő csapatot, egy kis sót az íze miatt, és némi cukrot az élesztő könnyebb felfuttatásához. Ebből egy fantasztikus, könnyen formázható, ropogós pizzát kapunk, ha jó arányba keverjük a hozzávalókat.

  • 300 ml víz
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • 500 g liszt
  • 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só

Ebből a mennyiségből én 4 db 32 cm-es pizzát nyújtottam, ami bőven elég egy 6-7 fős társaságnak.

Elkészítése:

  1. Langyos vízben keverjük el a cukrot, az olívaolajat és az élesztőt, majd pár percig hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.IMG_20160529_114124
  2. A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk simára, majd a közepére csináljunk egy lyukat.IMG_20160529_114427
  3. Ha az élesztő felfutott, öntsük a lyuk közepébe a folyadékot és egy villa segítségével kezdjük el összedolgozni a tésztát.IMG_20160529_114515
  4. Ha már nem olyan trutyis, mehet ki a munkalapra és dagasszuk 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezünkre tapadjon.
  5. Egy nagy tálat kenjünk ki olívaolajjal, rakjuk bele tésztát, aminek a tetejét is olajozzuk be picit, majd lefedve hagyjuk pihenni min. 1 órát.IMG_20160529_115512
  6. Ha a tészta a duplájára kelt, öntsük ki lisztes felületre, majd gyúrjuk néhány percig, amíg az összes levegő kipréselődik belőle.
  7. Osszuk négy részre a tésztát, gombócozzuk ki szép simára őket és letakarva pihentessük még negyed órát. (Én kettőt beraktam a hűtőbe és másnap, sőt, harmadnap is pizzát evett a drágám belőle, és a tapasztalat, hogy minél többet áll, annál finomabb.)IMG_20160529_135519
  8. Nincs más dolgunk, mint kinyújtani, feltéttel megpakolni és az előmelegített sütőbe készre sütni.IMG_20160529_192922
  9. IMG_20160529_200457
  10. IMG_20160529_200501
  11. 026edf114fdd51beacef534ac18ac772

 

Buon Appetito! 😉

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnéd nyomon követni a blogom eseményeit és engem, akkor a facebookon tudsz csatlakozni itt. Testvér blogom a Csini Anyu Project, amit pedig szintén facebookon itt tudsz követni.

 

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!