Elsősorban az “uramnak” készülnek az efféle finomságok, ám egy-egy szeletre én is elcsábulok, hisz meg kell kóstoljam, mit alkottam. 🙂 Most sem maradt el a kis kihágásom és mondhatom: mennyei lett!
Egy jó pizza receptje igen egyszerű, nem kell túlgondolni a dolgot. Az igazi, olasz pizzatészta nem tartalmaz mást, mint a liszt-víz-olívaolaj-élesztő csapatot, egy kis sót az íze miatt, és némi cukrot az élesztő könnyebb felfuttatásához. Ebből egy fantasztikus, könnyen formázható, ropogós pizzát kapunk, ha jó arányba keverjük a hozzávalókat.
- 300 ml víz
- 3 ek extra szűz olívaolaj
- 500 g liszt
- 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
- 1 tk cukor
- 1 tk só
Ebből a mennyiségből én 4 db 32 cm-es pizzát nyújtottam, ami bőven elég egy 6-7 fős társaságnak.
Elkészítése:
- Langyos vízben keverjük el a cukrot, az olívaolajat és az élesztőt, majd pár percig hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
- A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk simára, majd a közepére csináljunk egy lyukat.
- Ha az élesztő felfutott, öntsük a lyuk közepébe a folyadékot és egy villa segítségével kezdjük el összedolgozni a tésztát.
- Ha már nem olyan trutyis, mehet ki a munkalapra és dagasszuk 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezünkre tapadjon.
- Egy nagy tálat kenjünk ki olívaolajjal, rakjuk bele tésztát, aminek a tetejét is olajozzuk be picit, majd lefedve hagyjuk pihenni min. 1 órát.
- Ha a tészta a duplájára kelt, öntsük ki lisztes felületre, majd gyúrjuk néhány percig, amíg az összes levegő kipréselődik belőle.
- Osszuk négy részre a tésztát, gombócozzuk ki szép simára őket és letakarva pihentessük még negyed órát. (Én kettőt beraktam a hűtőbe és másnap, sőt, harmadnap is pizzát evett a drágám belőle, és a tapasztalat, hogy minél többet áll, annál finomabb.)
- Nincs más dolgunk, mint kinyújtani, feltéttel megpakolni és az előmelegített sütőbe készre sütni.
Buon Appetito! 😉
Ha tetszett a bejegyzés és szeretnéd nyomon követni a blogom eseményeit és engem, akkor a facebookon tudsz csatlakozni itt. Testvér blogom a Csini Anyu Project, amit pedig szintén facebookon itt tudsz követni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: