Tegnap nem volt kedvem főzőcskézni, ezért egyszerűbb megoldáshoz folyamodtam vacsora terén. Kihasználva az utolsó szép kis padlizsánokat a zöldségesbe, gondoltam össze dobok egy krémet.
Amit érdemes tudni:
A padlizsán (vagy más néven tojásgyümölcs, törökparadicsom) a burgonyafélék családjába tartozó zöldségnövény. Egynyári növény, származási helye Kelet-India. Hogy miért jó nekünk? Tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, B1-, B2-vitamint, igen gazdag ásványi sókban, rosttartalma magas, és kiváló élettani hatásai vannak:
- Szív- és érrendszerre
- Emésztésre
- Diétában nagyszerűen alkalmazható
- Antioxidánsok
- Allergiás reakciók enyhítése
- Agyi funkciók serkentése
- Erősíti a csontokat
- Antibakteriális hatása van
Nagyon egészséges, szerintem a többségünk szereti, hát jöjjön is a receptem:
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 teáskanál mustár
- 2 teáskanál natúr joghurt
- 1 teáskanál petrezselyem
- 1 lila hagyma
- a kávéskanál só
- egy kis bors (most csak fekete bors volt itthon)
- a teáskanál friss citrom leve
A padlizsánokat alaposan mosd le, töröld szárazra, majd előmelegített sütőbe egészbe dobd be őket maxi hőfokon. Kb. fél órát, 40 percet süsd, közben néha forgasd meg őket, de ne fémmel!!! Mindenképp fát használj csak, mert ha fém ér hozzá, megkeseredik. Én két fakanállal dolgoztam. Közben zúzd össze a fokhagymát, vágd apró darabokra a lila hagymát és keverj össze minden hozzávalót. Ha a padlizsán megsült, tedd ki fa deszkára hűlni egy kicsit, majd egyszerűen bontsd ki a héjából. Ha rendesen megsült, ez nagyon könnyen meg van. Keverd a már előkészített összetevőkhöz fakanállal a padlizsánt, hagyd kicsit kihűlni, majd mehet a hűtőbe. Én nem vártam vele egy éjszakát, mert éhesek voltunk. 😀 Pár óra alatt is nagyon jól össze érik és az íze mennyei.
Készíts hozzá teljes kiőrlésű kenyérből 1-2 pirítóst, majd kend meg jó vastagon. 😛
A saját kis házi paradicsomaimmal isteni jó vacsora volt, és ez elég laktató is volt számomra. Kalóriatartalma igen alacsony, 100 gramm kb. 60 kcal-t tartalmaz, így bátran fogyaszthatja mindenki.
Jó étvágyat hozzá! 😉
Ha tetszett a bejegyzés és szeretnéd nyomon követni a blogom eseményeit és engem, akkor a facebookon tudsz csatlakozni itt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: