Egészséges ropogtatni valók nyári borongós időkre

Nyáron is előfordul, hogy rosszra fordul az idő. Ilyenkor a legjobb bekuckózni, berakni egy filmet és nassolgatni, ropogtatni valamit a tévé előtt. Ha lehet, a csipszet, csokit kerüljük el messzire, mert amennyi kalóriát ezek tartalmaznak… mást már nem is ehetnénk az nap. De rengeteg finom mártogatóst lehet készíteni egészségesen anélkül, hogy bűntudatunk lenne fogyasztásukkor. 🙂 Ha egyszerűbb megoldásokra vágyunk, akkor elég néhány répát, uborkát, cukkinit csíkokra vágni, natúr joghurtot bekeverni néhány fűszerrel és már kész is a mártogatós. Ha ennél egy kicsivel többre vágyunk, arra is létezik megoldás.

1. Karikázzunk fel egy cukkinit, egy vékony tököt, 1-2 krumplit, néhány szem paradicsomot, ezeket szépen felváltva rakjuk bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy egy jénaiba, szórjuk meg némi sóval, borssal vagy amilyen fűszerhez épp kedvünk van,  majd az előmelegített sütőbe dobjuk be 10 percre. Vegyük ki, hintsük meg egy kis parmezánnal, vagy amilyen sajt éppen van otthon, rakjuk vissza 5 percre és már kész is az egészséges finomság.

Forrás: pinterest

2. Spárga baconbe tekerve. Egész egyszerű a dolog, pont ahogy a nevében is benne van. 🙂 Ezt tálalhatod szintén valami mártogatóssal, de magában is nagyon finom.

3. Cukkini sajttal szórva. Karikázzuk fel, szórjuk meg sajttal, be a sütőbe és kész is. Isteni finom, én imádom!!! De ehhez nem elég egy cukkini, legalább hármat vágj fel, pláne ha ott a pasid is. 🙂

4. A cukkini nálam ilyenkor nagyon menő, ahogy észre vetted. Olcsó is, egészséges is, jó sütve, grillezve, vagy nyersen egy jó salátába. A következő recept kicsit több időt igényel, ezek a mini cukkini palacsinták.

Hozzávalók:

A cukkini levét jól nyomkodjuk ki, az összetevőket keverjük össze, formázzunk belőle kis pogácsákat, majd olíva olajon vagy kókuszolajon forró serpenyőbe másfél percig süssük mind két oldalát, míg aranybarna nem lesz. Tepsiben is elkészíthető, ha nem szeretnénk hozzá zsiradékot használni. Én ehhez is készítek egy jó kis mártogatóst, isteni finom. 🙂

5. Ha belelendültünk a sütésbe, készíthetünk egészséges pizzát cukkinis “tészta” alappal. Nagyon egyszerű a dolgod:

Ezeket az alapokat keverjük össze (persze előtte a lereszelt cukkini levét jól nyomkodjuk ki), melegítsük közben elő a sütőt 180 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a masszát terítsük el benne (nem muszáj szép kerek formájúnak lennie), majd süssük 10 percig, amíg kissé megpirul. Kivéve rakjunk rá bármit, amit csak szeretnénk: paradicsomszósz vagy pesztó alappal nagyon finom, erre jöhet egy kis hagyma, paradicsom, esetleg valami felvágott, mozzarella a tetejére és mehet vissza a sütőbe néhány percre. Ha kész, nincs más dolgunk mint behabzsolni ezt az egészséges pizzát.

Annyi friss zöldség és gyümölcs van a piacokon ilyenkor, vagy szerencsésebb helyzetben a kertben, használjuk ki, ne együnk szemetet, törekedjünk arra, hogy feltankoljuk a vitamin készletünket és lássuk be: nagyon egyszerű ilyen egészséges finomságokat elkészíteni szinte bármilyen alapanyagból.

Jó időtöltést kívánok ezekre az esős napokra is. 😉

Címkék:
Tovább a blogra »